Határidős ügyletek

Idegen devizát vásárol vagy ad el, és el szeretné kerülni az árfolyam-ingadozás negatív következményeit?
Rögzítse akár két évre előre az aktuális árfolyamot!

Az árfolyamkockázatok elleni védekezés előnyei

Kis összegű letét

A 10 naptári napon belüli elszámolású, rövid távú Forwardokhoz nincs szükség letétfizetésre. Hosszú távú Forwardok esetén kisebb összeg letétbe helyezésére van szükség, vagy használja a Treasury linket.

Kényelem

A határidős ügyletek jelentős időmegtakarítást és nyugalmat kínálnak akár két évre előre. Nem kell többé aggódnia a devizaárfolyamok alakulása miatt.

Alacsony határértékek

Árfolyam-ingadozások ellen már 10 000 EUR vagy 10 000 USD összegeket is biztosíthat. A többi devizanem esetében 10 000 USD-nak megfelelő összegről van szó.

Rugalmasság

A határidős ügyletek alkalmazkodnak Önhöz. Igényeinek megfelelően eltoljuk az eredeti megállapodás szerinti Forward elszámolási határidejét.

Határidős ügyletekkel kapcsolatos ügyféltapasztalatok

Helena Zumr Janů

5 évvel ezelőtt kis cégként indultunk, és gondjaink voltak azzal, hogy a nagyobb banknál, amellyel akkor együttműködtünk, és amelynél a számláinkat vezettük, ún. forward ügyleteket köthessünk, ami esetünkben alapvető problémát jelentett. Így tájékozódtunk, és az egyik megbízható beszállítónk a Citfint ajánlotta. Megbeszéltük, hogy teszünk egy próbát, és elmondhatom, hogy jól tettük.

Helena Zumr Janů
ügyvezető, HD COMMODITY s.r.o.

Hívjon ingyen, írjon bármikor

Ügyfélszolgálati telefonszámunk minden munkanapon 8.00-tól 17.30 óráig áll a rendelkezésére.

Hogyan működik mindez

A határidős ügyletek igénybevétele előtt a Citfin mindent részletesen elmagyaráz, és kölcsönös keretszerződést kötünk.

A határidős ügyletet telefonon kötheti meg a dealing osztállyal. A visszaigazolást az internet bankingben találja.

Ezt követően a Citfin-számlára egy kisebb letétet küld, esetleg igénybe veszi az Önhöz rendelt treasury link keretet.

Az elszámolás napján átutalja az ügylet lebonyolításához szükséges további pénzösszeget.

A Citfin továbbítja az Ön utasításainak megfelelően vásárolt devizát.

Több lehetőség, több megtakarítás

Gyakran feltett kérdések

 • Aktuális spot devizaárfolyam a határidős ügyletek megkötésének időpontjában
 • A megkötött határidős ügylet időtartama alatt az eladott és a vásárolt deviza kamatozásai közötti különbséget kifejező pip pontok
 • Citfin árrés

A határidős ügyletekből következő kockázatok elsősorban az aktuális váltási árfolyam ügyfelet károsító alakulásához kapcsolódnak, amikor is az ügyfél által igénybe vehető piaci váltási árfolyam kedvezőbb, mint a határidős ügylet váltási árfolyama. Ilyen esetben veszteség alakulhat ki, éspedig akár az ügyfél által letétbe helyezett összeget meghaladó értékben is. Mielőtt igénybe venné a határidős ügyleteket, ismerkedjen meg a MiFID irányelvvel.

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/39/EK (2004. április 21.) a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelvét (a továbbiakban „MiFID irányelv”) a cseh jogrendbe transzponáló, tőkepiaci vállalkozásról szóló, elsősorban a befektetési szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek biztonságának növelését és a tőkepiacok átláthatóságának fokozását célzó, hatályos szerkesztésű 256/2004 Tt. sz. törvény (a továbbiakban „ZPKT”) 6. §-a szerinti értékpapír-kereskedői tevékenység engedélyezésével kapcsolatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket a befektetési szolgáltatások (határidős ügyletek) nyújtásával kapcsolatos egyes változásokról.

Az értékpapír-kereskedő a befektetési szolgáltatási tevékenység során köteles:

 • az ügyfél érdekeivel összhangban becsületesen, tisztességesen és szakszerűen eljárni
 • megfelelő és teljes információval szolgálni, amely nem lehet pontatlan, félrevezető, megtévesztő vagy tisztességtelen,
 • az ügyfeleinek a konkrét helyzetet figyelembe vevő befektetési szolgáltatásokat nyújtani.

Tartalom:

 1. A vállalkozás alapadatai
 2. Befektetési szolgáltatások és befektetési eszközök
 3. Ügyfél-kategorizálás
 4. Figyelmeztetés befektetési eszközök használatával kapcsolatos kockázatokra
 5. Összeférhetetlenségi politika
 6. Az ügyfél vagyonának kezelésére vonatkozó szabályok
 7. Értékpapír-kereskedői garanciaalap
 8. Utasítás-végrehajtási szabályok

A „Hivatásos ügyfél” kategóriába való felvételére irányuló kérelmet ITT találja.

A MiFID-del kapcsolatos kötelességekre és előnyökre vonatkozóan további tájékoztatást a Cseh Nemzeti Bank MiFID: Fogyasztói Útmutató – Befektetés Pénzügyi Termékekbe c. oldalán talál.

Nem, nem fizet majd. Határidős árfolyamot kap, és tudja, mennyi devizát vásárol vagy ad majd el a jövőben. Nem fizet semmilyen díjat.

Az árfolyam az ún. pipek (pontok) tekintetében különbözik. Ezek a spot árfolyamhoz kerülnek hozzászámításra, és a kereskedett devizanemek kamatlábainak különbözete alapján kerülnek kiszámításra. A két devizanem kamatlába közötti különbség ezt követően a határidős árfolyam keretén belül kerül figyelembevételre.

Igen is meg nem is. Az ügyletre ugyan fixen egyeztetett időpont vonatkozik, ugyanakkor swap művelet segítségével az ügylet elszámolása az eredetileg megállapodottnál korábbi vagy későbbi időpontra tolható.

Pont ellenkezőleg, éppen a kisvállalkozások és az egyéni vállalkozók előzhetik meg a határidős ügyletek segítségével az árfolyam ingadozásából eredő lehetséges veszteségeket.

A határidős ügylet megkötésével Ön fixen vállalja az ilyen üzlet rendezését. A Citfin azonos időpontban piaci árfolyamot biztosít az Ön számára. Az üzlet megkötésével kapcsolatosan felmerülő költségeket és kockázatokat éppen a letétbe helyezett összeg fedezi, amelyet azonban a határidős ügylet elszámolásának pillanatában visszatérítünk.

Devizapozíciójának százalékos lefedettsége a piaci árfolyam alakulására való tekintettel változik. Ha az árfolyam jelentősen eltér az Ön által letéttel fedezett árfolyamértéktől, változik az előleg százalékokban történő kifejezése. Ezt a különbséget kell pótolni.

Nem. Hívja fel szakembereinket a dealing osztályon, egyeztesse velük az elszámolási árfolyamot, és semmi másra nincs gondja. Minden másról mi gondoskodunk, és Ön élvezheti azt a biztonságérzetet, hogy már ma tudja, mennyiért fog a jövőben vásárolni vagy eladni.

Hívjon ingyen, írjon bármikor

Ügyfélszolgálati telefonszámunk minden munkanapon 8.00-tól 17.30 óráig áll a rendelkezésére.


  Én vagyok az ügyfél

Az adatok továbbításával lehetővé teszi számunkra a személyes adatoknak a Citfin – Finanční trhy, a.s. Ügyféladatok kezeléséről szóló információk c. dokumentumában meghatározott terjedelemben végzett kezelését. Személyes adatai kezelésével szemben bármikor kifogást emelhet a marketing@citfin.cz címen.