Határidős ügyletek

Idegen devizát vásárol vagy ad el, és el szeretné kerülni az árfolyam-ingadozás negatív következményeit?
Rögzítse akár két évre előre az aktuális árfolyamot!

Az árfolyamkockázatok elleni védekezés előnyei

Kis összegű letét

A 30 naptári napon belüli elszámolású, rövid távú Forwardokhoz nincs szükség letétfizetésre. Hosszú távú Forwardok esetén kisebb összeg letétbe helyezésére van szükség, vagy használja a Treasury linket.

Kényelem

A határidős ügyletek jelentős időmegtakarítást és nyugalmat kínálnak akár két évre előre. Nem kell többé aggódnia a devizaárfolyamok alakulása miatt.

Alacsony határértékek

Árfolyam-ingadozások ellen már 10 000 EUR vagy 10 000 USD összegeket is biztosíthat. A többi devizanem esetében 10 000 USD-nak megfelelő összegről van szó.

Rugalmasság

A határidős ügyletek alkalmazkodnak Önhöz. Igényeinek megfelelően eltoljuk az eredeti megállapodás szerinti Forward elszámolási határidejét.

Hívjon ingyen, írjon bármikor

Ügyfélszolgálati telefonszámunk minden munkanapon 8.00-tól 17.30 óráig áll a rendelkezésére.

Hogyan működik mindez

A határidős ügyletek igénybevétele előtt a Citfin mindent részletesen elmagyaráz, és kölcsönös keretszerződést kötünk.

A határidős ügyletet telefonon kötheti meg a dealing osztállyal. A visszaigazolást az internet bankingben találja.

Ezt követően a Citfin-számlára egy kisebb letétet küld, esetleg igénybe veszi az Önhöz rendelt treasury link keretet.

Az elszámolás napján átutalja az ügylet lebonyolításához szükséges további pénzösszeget.

A Citfin továbbítja az Ön utasításainak megfelelően vásárolt devizát.

Több lehetőség, több megtakarítás

Határidős ügyletek

Idegen devizát vásárol vagy ad el, és el szeretné kerülni az árfolyam-ingadozás negatív következményeit? Rögzítse akár két évre előre az aktuális árfolyamot.

Mintatanulmány

Standard Deviza Forward

A Standard Deviza Forward olyan pénzügyi származékos ügylet, amely segítségével a mai árfolyam biztosítható egy adott jövőbeni napon.

Mintatanulmány

Ablakos Deviza Forward

Max. 2 évre megkötött devizaeladás vagy vásárlás meghatározott árfolyamon, 2-60 napos elszámolási ablakkal.

Mintatanulmány

Deviza Par Forward

Azonos devizapárra vonatkozó, egységes váltási árfolyamú, különböző elszámolási időpontú deviza forward sorozat.

Mintatanulmány

Ablakos Deviza Par Forward

Azonos devizapárra vonatkozó, egységes váltási árfolyamú, különböző elszámolási időpontú deviza forward sorozat. Minden ilyen határidős ügylet esetén 2-60 napos elszámolási intervallum választható.

Mintatanulmány

Deviza Swap

Egyik deviza vétele vagy eladása egy másikért bizonyos idő elteltét követő, egyeztetett árfolyamú, későbbi visszavásárlással vagy eladással. Az egyik devizában fellépő likviditáshiány és a másik deviza esetében fellépő likviditástöbblet áthidalására szolgál.

Mintatanulmány

Gyakran feltett kérdések

A forward devizaárfolyam alkalmazható az aktuális árfolyamok biztosítására, pl. az euró árfolyamának biztosítására a jövőbeni elszámoláshoz. Így fixálod a mai árat, de csak akkor fizetsz, amikor szeretnél. A Forwardokat célszerű egy vagy több számlához „párosítani”.

 • Aktuális spot devizaárfolyam a határidős ügyletek megkötésének időpontjában
 • A megkötött határidős ügylet időtartama alatt az eladott és a vásárolt deviza kamatozásai közötti különbséget kifejező pip pontok
 • Citfin árrés

A határidős ügyletekből következő kockázatok elsősorban az aktuális váltási árfolyam ügyfelet károsító alakulásához kapcsolódnak, amikor is az ügyfél által igénybe vehető piaci váltási árfolyam kedvezőbb, mint a határidős ügylet váltási árfolyama. Ilyen esetben veszteség alakulhat ki, éspedig akár az ügyfél által letétbe helyezett összeget meghaladó értékben is. Mielőtt igénybe venné a határidős ügyleteket, ismerkedjen meg a MiFID II irányelvvel.

Befektetési szolgáltatások nyújtása és különösen a befektetési eszközökkel való kereskedés során a Citfin – Finanční trhy, a.s. (továbbiakban „Citfin“) a pénzügyi eszközök piacairól szóló, 2014. május 15-i 2014/65/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvben („MiFID II”), illetve a MiFID II-nek a befektetési vállalkozások szervezeti követelményei és működési feltételei, valamint az említett irányelv alkalmazásában a fogalmak meghatározása tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2016. április 25-i (EU) 2017/565 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletben („Végrehajtási rendelet”) és a tőkepiaci kötelezettségvállalásokról szóló, módosított Tt. 256/2004 sz. törvényben (továbbiakban „TPKV”) meghatározott követelményekkel kapcsolatban meghatározott szabályokat alkalmazza. E szabályok célja különösen az ügyfelek védelme, különös tekintettel a továbbítandó információk körére, az ügyfél szakértelmére és tapasztalatára vonatkozó információk értékelésére, valamint a befektetési eszközökre vonatkozó ügyfélmegbízások továbbítására és végrehajtására vonatkozó szabályokra.

A fő változások az alábbi területeket érintik:

 • A célpiac felmérése – az ügyfélnek kínált termék alkalmasságának vizsgálata – a Citfin teszteli az ügyfeleinek kínált termékek alkalmasságát. E követelmények teljesítése érdekében elkészítették és végrehajtották a beruházási kérdőívek frissítését. A cél a befektetési szolgáltatások lehetséges kockázatairól való tájékozottság növelése, különösen a nem professzionális ügyfelek körében, és ezáltal magasabb szintű védelem biztosítása számukra.
 • A megbízások végrehajtása a legjobb feltételek mellett és az ügyfél érdekeit szem előtt tartva – a Citfin olyan szabályokat határozott meg, amelyek biztosítják, hogy minden egyes ügyfélmegbízást a legjobb feltételek mellett hajtsanak végre, és hogy a megbízásokat következetesen a valóban legjobb feltételek mellett, tisztességesen, szakszerűen és az ügyfél érdekeinek megfelelően hajtsák végre.
 • Érdekütközések kezelése – a Citfin szabályokat és mechanizmusokat alkalmaz az érdekütközések elkerülésére. Az érdekütközések megelőzése érdekében a Citfin megfelelő szervezeti struktúrát épített ki, amely ellenőrzési mechanizmusokkal biztosítja az összeférhetetlen szerepek elkülönítését és az érdekütközések elkerülését.
 • Tájékoztatás a költségekről és a kapcsolódó díjakról – a befektetési szolgáltatásért vagy kiegészítő szolgáltatásokért az ügyfélnek felszámított valamennyi olyan költség és kapcsolódó díj, amelyet közzé kell tenni, az EU 2017/565 rendelet II. mellékletén alapul. Az Ügyfél kérésére a Citfin ezeket az információkat (konkrét költségek és díjak) az adott ügylet tárgyalása előtt adja meg, majd ezt követően a Csereügylet visszaigazolásában tételesen közli.

Az egyes területekre vonatkozó információkat az alábbi dokumentumok tartalmazzák:

 1. A társaság alapvető adatai
 2. Befektetési szolgáltatások és befektetési eszközök
 3. Ügyfélbesorolás
 4. Figyelmeztetés a befektetési eszközök használatával kapcsolatos kockázatokra
 5. Érdekütközési politika
 6. Az Ügyfél vagyonának kezelési szabályai
 7. Értékpapír-kereskedők Garanciaalapja
 8. Az utasítások végrehajtásának szabályai

A „Professzionális ügyféllé” való átminősítési kérelmet az alábbi helyen TALÁLJA.

Nem, nem fizet majd. Határidős árfolyamot kap, és tudja, mennyi devizát vásárol vagy ad majd el a jövőben. Nem fizet semmilyen díjat.

Az árfolyam az ún. pipek (pontok) tekintetében különbözik. Ezek a spot árfolyamhoz kerülnek hozzászámításra, és a kereskedett devizanemek kamatlábainak különbözete alapján kerülnek kiszámításra. A két devizanem kamatlába közötti különbség ezt követően a határidős árfolyam keretén belül kerül figyelembevételre.

Igen is meg nem is. Az ügyletre ugyan fixen egyeztetett időpont vonatkozik, ugyanakkor swap művelet segítségével az ügylet elszámolása az eredetileg megállapodottnál korábbi vagy későbbi időpontra tolható.

Pont ellenkezőleg, éppen a kisvállalkozások és az egyéni vállalkozók előzhetik meg a határidős ügyletek segítségével az árfolyam ingadozásából eredő lehetséges veszteségeket.

A határidős ügylet megkötésével Ön fixen vállalja az ilyen üzlet rendezését. A Citfin azonos időpontban piaci árfolyamot biztosít az Ön számára. Az üzlet megkötésével kapcsolatosan felmerülő költségeket és kockázatokat éppen a letétbe helyezett összeg fedezi, amelyet azonban a határidős ügylet elszámolásának pillanatában visszatérítünk.

Devizapozíciójának százalékos lefedettsége a piaci árfolyam alakulására való tekintettel változik. Ha az árfolyam jelentősen eltér az Ön által letéttel fedezett árfolyamértéktől, változik az előleg százalékokban történő kifejezése. Ezt a különbséget kell pótolni.

Nem. Hívja fel szakembereinket a dealing osztályon, egyeztesse velük az elszámolási árfolyamot, és semmi másra nincs gondja. Minden másról mi gondoskodunk, és Ön élvezheti azt a biztonságérzetet, hogy már ma tudja, mennyiért fog a jövőben vásárolni vagy eladni.

Hívjon ingyen, írjon bármikor

Ügyfélszolgálati telefonszámunk minden munkanapon 8.00-tól 17.30 óráig áll a rendelkezésére.


    Én vagyok az ügyfél

  Az adatok továbbításával lehetővé teszi számunkra a személyes adatoknak a Citfin – Finanční trhy, a.s. Ügyféladatok kezeléséről szóló információk c. dokumentumában meghatározott terjedelemben végzett kezelését. Személyes adatai kezelésével szemben bármikor kifogást emelhet a marketing@citfin.cz címen.